Torjunta-aineiden jälkikasvirajoitukset sokerijuurikkaalla

7.1.2022

 

 Huomioi rikkakasvitorjuntaa suunnitellessasi, mitkä valmisteet rajoittavat sokerijuurikkaan kylvöä seuraavana/seuraavina vuosina. Huomioi lisäksi, että sokerijuurikkaan Conviso Smart menetelmään kuuluva Conviso One rajoittaa seuraavan vuoden viljelykasvivalikoimaa.

Varsinkin kun viljelyyn otetaan uusia juurikaspeltoja, on tärkeää selvittää mitä rikkakasvien torjunta-ainetta ei tule ruiskuttaa sokerijuurikkaan esikasville. Samat rajoitukset koskevat myös rinnakkaisvalmisteita.

Conviso Smart -viljelymenetelmän sokerijuurikas

Conviso One OD

Samana vuonna saa käsitellyllä lohkolla viljellä syysvehnää

 

Seuraavana vuonna saa käsitellyllä lohkolla viljellä kevät- tai syysvehnää, kevätohraa, härkäpapua ja Conviso Smart -juurikasta.

 

Lisäksi huomioi, että pelto on kynnettävä ennen seuraavan kasvuston syys- tai kevätkylvöä. Kyntö tehdään tavanmukaiseen syvyyteen niin, että koko ruokamultakerros sekoittuu.

 

Jos Conviso Smart sokerijuurikaskasvusto joudutaan rikkomaan, voidaan pelto kylvää uudelleen Conviso Smart sokerijuurikkaalla tai rehumaissilla. Pellon uudelleenkylvö rehumaissilla vaatii pellon kynnön.

 

 

Viljoilla käytetyt valmisteet

Ally Class 50 WG

 

Sokerijuurikasta ei saa viljellä 18 kuukauden sisällä käsittelystä.

Express Gold SX

Sokerijuurikasta saa käsitellyllä lohkolla viljellä aikaisintaan 18 kuukauden kuluttua käsittelystä

Monitor

Sokerijuurikasta ei saa viljellä käsitellyllä lohkolla seuraavana vuonna

Lancelot

Sokerijuurikasta saa käsitellyllä lohkolla viljellä aikaisintaan 14 kuukauden kuluttua käsittelystä

Mustang Forte

Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 14 kk kuluttua käsittelyn jälkeen.

Mateno Duo

Käytettäessä 0,35 L/ha annosta, on seuraavana vuonna mahdollista kylvää seuraavia, normaaleja viljelykiertoon kuuluvia kasveja: viljat, rypsi ja rapsi, sokerijuurikas, peruna, kumina ja härkäpapu. On suositeltavaa muokata maa, jos seuraavana vuonna samalle lohkolle kylvetään muuta kuin viljaa.

Tombo

Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 14 kk kuluttua käsittelyn jälkeen.

CDQ SX

Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 18 kuukauden kuluttua käsittelystä.

Tripali 

 

Sokerijuurikkaita voidaan kylvää käsittelyä seuraavana keväänä, mikäli Tripali® käyttömäärä on edellisenä vuonna ollut enintään 35 g/ha. Mailla jossa 50 % hietaa ja pH>8, voi esiintyä kellastumista sokerijuurikkailla, syysrapsilla ja perunalla.

Incelo WG

Käsittelyä seuraavana keväänä voidaan kylvää kevätohraa, kevätvehnää, kauraa, sokerijuurikasta tai maissia, kun maa on muokattu perusteellisesti.

Kuivan kesän jälkeen suositellaan kyntämistä.

Proman

Käsittelyä seuraavana vuonna voi kylvää öljykasveja, lanttua tai juurikkaita, mikäli maa on kynnetty sadonkorjuun jälkeen.

 

 

 

Rypsillä ja rapsilla käytetyt valmisteet

Butisan Top

Mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Butisan Top- valmistetta on käytetty elokuun aikana, voidaan valinnainen kasvi, ei kuitenkaan sokeri- tai punajuurikas, kylvää keväällä normaalin maanmuokkauksen jälkeen.

Butisana S

Normaalisti korjatun, Butisan S:llä käsitellyn kevätrapsin, kevätrypsin tai kukkakaalin jälkeen voidaan kylvää sokerijuurikasta.  

Uudelleen kylvö samana keväänä, kun Butisan S on käytetty ei saa kylvää sokerijuurikasta. 

Samana keväänä, kun Butisan S on käytetty, voidaan kylvää kaalikasveja tai istuttaa perunoita.

Cloud

 

Sokerijuurikasta ei voida kylvää lohkolle seuraavana keväänä, mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Cloud -valmistetta on käytetty syksyn aikana.

Galera 

 

Sokerijuurikasta voidaan kylvää seuraavana keväänä. 

Mikäli käsitelty kasvusto joudutaan hävittämään keväällä, on kasvijätteet kynnettävä tai kultivoitava maahan, minkä jälkeen voidaan kylvää viljaa, rypsiä, maissia tai heinää.

Tanaris

Tanaris tuotteella käsitellyillä pelloilla ei ole normaalin sadonkorjuun jälkeen rajoituksia seuraavan viljelykasvin valintaan.

Jos syysrapsi tuhoutuu keväällä, voidaan vilja, kevätrapsi, maissi, herne, härkäpapu, sipuli, kaali ja porkkana kylvää uudelleen ilman erityistä maan muokkausta. Raiheinät (heinät yleensä) ja salaatti voidaan kylvää, kun maa on muokattu 10 cm:n syvyyteen. 

 

Jos kevätrapsi tuhoutuu, voidaan kevätrapsia, juurikkaita, maissi, herne, härkäpapu, sipuli ja kaali kylvää uudelleen ilman erityistä maan muokkausta.

Viljoja voidaan kylvää, kun maa on muokattu 10 cm:n syvyyteen.

 

 

 

 

 

 

 

CLEARFIELD-viljelymenetelmän rypsi ja rapsi 

Titus

 

Seuraavana vuonna käsitellyllä lohkolla ei saa viljellä sokerijuurista. 

Aikaisen perunan jälkeen saa samana vuonna, kynnön jälkeen, viljellä vain syysvehnää tai syysruista. 

Seuraavana vuonna saa käsitellyllä lohkolla viljellä perunaa, viljaa tai maissia. Jos kasvusto joudutaan rikkomaan äestämällä, saa Tituksella käsitellyllä lohkolla viljellä vain perunaa tai maissia.

 

Clamox 

Clearfield-kevätöljykasvin viljelyn jälkeen sokerijuurikasta voidaan viljellä lohkolla 2 vuoden kuluttua Clamox-käsittelystä eli yhden välivuoden jälkeen.

Jos Clamox-käsittely on tehty Clearfield-syysöljykasveille syksyllä, voidaan Clearfield-syysöljykasvien satovuoden jälkeen viljellä sokerijuurikasta lohkolla seuraavana vuonna.

Clevaro

 

Normaalin kasvukauden kasvaneen Cleravo käsitellyn kasvuston jälkeen,

seuraavan kasvilajin valinnassa ei ole kasvirajoituksia tai muokkausvaatimuksia, mukaan lukien syysviljat. 

HUOM! 

CLEARFIELD-öljykasvilajikkeita ei suositella samoille pelloille samaan kiertoon kuin sokerijuurikas. Jääntikasveja ei saa helposti torjuttua millään Suomessa rekisterissä olevalla juurikkaan rikkakasviaineella. CLEARFIELD-öljykasvilajikkeita ei suositella samoille pelloille samaan kiertoon kuin sokerijuurikas. Jääntikasveja ei saa helposti torjuttua millään Suomessa rekisterissä olevalla juurikkaan rikkakasviaineella. Seuraavana vuonna rikkakasvien ja mahdollisten jääntirypsien ja -rapsien torjuntaan tulee käyttää valmisteita, joiden tehoaineilla on erilainen vaikutustapa kuin Clamoxin ja Cleravon sisältämällä imatsamoksilla. Esimerkiksi kaikki viljojen ns. pienannosaineet, sokerijuurikkaan Safari ja Conviso One kuuluvat imatsamoksin kanssa samaan ALS-inhibiittorien ryhmään, joten ne eivät tehoa tai tehoavat heikosti CLEARFIELD-jääntirypsiin ja -rapsiin. Viljoilla tähän tarkoitukseen soveltuvat hyvin fenoksihappoja (mm. MCPA) sisältävät valmisteet ja herneellä, heinällä ja apilalla Basagran – valmisteet sekä sokerijuurikkaalla perinteiset rikkakasviaineet.

Perunalla käytetyt valmisteet

Proman

Käsittelyä seuraavana vuonna voi kylvää öljykasveja, lanttua tai juurikkaita, mikäli maa on kynnetty sadonkorjuun jälkeen. Muita viljelykasveja voi kylvää ilman rajoituksia.

 

Hedelmäpuiden, marjapensaiden ja vadelmakasvustojen alustoilta, mansikkaviljelyksiltä, puuvartisten koristekasvien taimistoista ja istutuksilta rikkakasvien torjuntaan

Gallery

Käsittelyä seuraavana kasvukautena ei voi viljellä sokerijuurikasta. 

Käsittelyä seuraavana vuonna voi samalla lohkolla viljellä viljaa tai muita heinäkasveja vasta kynnön jälkeen. 

Sitä seuraavana kasvukautena viljelykasvien valinnassa ei ole rajoituksia.