Ajankohtaista

Juurikaskärpäsen toukan vioitukset näkyvät juurikkaan lehdissä

Viime vuonna juurikaskärpäsen vioituksia esiintyi juurikasmailla runsaasti. Koska toukka koteloituu maahan, kannattaa kasvustoja tarkkailla useasti lähiviikkojen aikana. Juurikaskärpäsestä voi esiintyä kaksi sukupolvea. Lehden alapinnalle munituista munista kehittyy toukkia, jotka kaivautuvat lehden sisään syöden lehden solukkoa. Tämä näkyy lehdessä käytävinä eli miinoina. Jos kasvit ovat vielä pieniä, voi juurikaskärpäsen toukka vioittaa taimia pahasti. Ruiskutus tehdään, kun lehdissä näkyy toukkien käytäviä. Torjuntakynnys ylittyy, jos vioitusta on joka kolmannessa kasvissa.

Vesistöihin rajoittuvilla alueilla traktoriruiskulla ruiskutettaessa on jätettävä vesieliöiden suojelemiseksi suojaetäisyydet vesistöihin. Tarkista suojaetäisyys valmisteen käyttöohjeesta.

Valmisteet ja käyttömäärät:

  • Decis Mega 0,1-0,2 l/ha (saa käyttää vain kerran/kasvukausi)
  • Karate Zeon -tekniikka (max. 300 ml/ha/kasvukausi, max. 3 kertaa, toinen ruiskutus 7 vrk kuluttua ja kolmas aikaisintaan 14 vrk kulutta)
  • Danadim Progress 0,4-0,8 l/ha (ei saa käyttää pohjavesialueilla)
  • Perfekthion 0,5 l/ha (ei saa käyttää pohjavesialueilla)

 

Jaettu tai lisätyppilannoitus

Jos olet jakanut typpilannoituksen, lisälannoitus on ajankohtainen, kun kasvien lehdet tavoittavat toisensa rivin suuntaisesti. Myös muu lisätyppilannoitus/hivenlannoitus on juurikkaalla ajankohtainen viimeistään heinäkuun alussa.

Kasvinsuojeluruiskun peseminen

Jos ruiskutat samalla kasvinsuojeluruiskulla eri viljelykasveja, ruisku kannattaa pestä huolellisesti pesuaineella jokaisen käytön jälkeen. Huuhtelu vedellä ei riitä. Tietyt valmisteet, esim. juolavehnä-aineet liuottavat tankin seinämille jääneen viljalla käytetyn aineen/aineet, joka voi vioittaa pahasti juurikasta.