Ajankohtaista

Tarvitseeko juurikas lisätyppilannoitusta?

Jos olet antanut juurikkaalle kylvön yhteydessä typpeä 120 kg/ha tai enemmän maksimiin 140 kg/ha asti, ei juurikas tarvitse lisätyppilannoitusta. Jos lannoitusmäärä on 100–110 kg/ha, lisätypen antaminen (25–50 kg/ha) on suositeltavaa.

Kun maan kosteus on normaali suositellaan käyttämään rakeisia lannoitteita (esim. Nitrabor). Nesstemäinen typpiliuos on kuivan kasvukauden ratkaisu. Nestemäisillä typpiliuoksilla kerralla annettava typpimäärä jää alhaisemmaksi kuin rakeisia lannoitteitta käytettäessä. Jos käyttää esim. Yara Typpiliuosta 390, liuosta voi ruiskuttaa kerralla 25–30 l/ha + vesimäärä 200–400 l/ha. Typpiliuosta ei saa ruiskuttaa helteellä eikä kirkkaassa auringon paisteessa. Lehtien polttovioitusten välttämiseksi suositellaan iltaruiskutusta riittävällä vesimäärällä.

Juurikaspellon haraus

Jos runsaat sateet ovat tiivistäneet juurikasmaata tai painanteita, se näkyy kasveissa lehtien tai reunojen punertumisena. Tiivistyneelle pellolle suositellaan harausta, Se kuohkeuttaa pintamaata ja parantaa siten maan ilmanvaihtoa.

Jos rikkakasvien torjuntateho on jäänyt heikoksi tai ruiskutuksista on jäänyt isoja rikkakasveja, suositellaan pellon haraamista.

Rikkakasvi-, Matrigon- tai juolavehnäruiskutuksen jälkeen anna aineiden vaikuttaa noin viikko ennen harausta.