Ajankohtaista

Muista huomioida viljelykierrossa

Viljoilla käytetyt valmisteet

 • Ally 50 ST, ISOMEXX, Monitor, Mustang Forte

Sokerijuurikasta ei saa viljellä lohkolla seuraavana vuonna, jos lohko on käsitelty jollakin yllämainituista valmisteista

 • Tombo

Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 14 kk käsittelyn jälkeen.

 • CDQ SX

Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 18 kuukauden kuluttua käsittelystä.

 • Express Gold SX

Sokerijuurikasta saa käsitellyllä lohkolla viljellä aikaisintaan 18 kuukauden kuluttua käsittelystä

 • Lancelot

Sokerijuurikasta saa käsitellyllä lohkolla viljellä aikaisintaan 14 kuukauden kuluttua käsittelystä

 • Tripali

Sokerijuurikasta voidaan kylvää käsittelyä seuraavana keväänä, mikäli Tripali käyttömäärä on edellisenä vuonna ollut enintään 35 g/ha.

 

Rypsillä ja rapsilla käytetyt valmisteet

 • Butisan Top

Samalle lohkolle voi kylvää juurikasta, kun edellisenä vuonna on käytetty Butisan Top valmistetta kevätrypsillä tai kevätrapsilla. 

Mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Butisan Top- valmistetta on käytetty elokuun aikana, voidaan valinnainen kasvi, ei kuitenkaan sokeri- tai punajuurikas, kylvää keväällä normaalin maanmuokkauksen jälkeen.

 • Butisan S

Normaalisti korjatun, Butisan S:llä käsitellyn kevätrapsin, kevätrypsin tai kukkakaalin jälkeen voidaan kylvää mitä tahansa kasveja.

Uudelleen kylvö samana keväänä, kun Butisan S on käytetty ei saa kylvää sokerijuurikasta.

Samana keväänä, kun Butisan S on käytetty, voidaan kylvää kaalikasveja tai istuttaa perunoita.

 • Cloud

Mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Cloud -valmistetta on käytetty syksyn aikana, sokerijuurikasta ei voida kylvää lohkolle seuraavana keväänä.

 

CLEARFIELD kevätrypsi tai kevätrapsi

 • Clamox

Sokerijuurikasta voidaan viljellä samalla lohkolla 2 vuoden kuluttua Clamox -käsittelystä. 

 • Clevaro

Normaalin kasvukauden kasvaneen Cleravo käsitellyn kasvuston jälkeen, seuraavan kasvilajin valinnassa ei ole kasvirajoituksia tai muokkausvaatimuksia.

Kevätrapsi tai -rypsi kasvuston perustamisen epäonnistuessa, voidaan heti Cleravo käsittelyn jälkeen uudelleen kylvää CLEARFIELD lajikkeita, hernettä tai maissia.

CLEARFIEDL öljykasvilajikkeita ei suositella samoille pelloille samaan kiertoon kuin sokerijuurikas. Jääntikasveja ei saa helposti torjuttua millään Suomessa rekisterissä olevalla juurikkaan rikkakasviaineella. CLEARFIELD öljykasvilajikkeita ei suositella samoille pelloille samaan kiertoon kuin sokerijuurikas. Jääntikasveja ei saa helposti torjuttua millään Suomessa rekisterissä olevalla juurikkaan rikkakasviaineella. Seuraavana vuonna rikkakasvien ja mahdollisten jääntirypsien ja -rapsien torjuntaan tulee käyttää valmisteita, joiden tehoaineilla on erilainen vaikutustapa kuin Clamoxin ja Cleravon sisältämällä imatsamoksilla. Esimerkiksi kaikki viljojen ns. pienannosaineet, sokerijuurikkaan Safari ja Conviso One kuuluvat imatsamoksin kanssa samaan ALS-inhibiittorien ryhmään, joten ne eivät tehoa tai tehoavat heikosti CLEARFIELD jääntirypsiin ja -rapsiin. Viljoilla tähän tarkoitukseen soveltuvat hyvin fenoksihappoja (mm. MCPA) sisältävät valmisteet ja herneellä, heinällä ja apilalla Basagran – valmisteet sekä sokerijuurikkaalla perinteiset rikkakasviaineet.

 

Perunalla käytetyt valmisteet

 • Titus WSB

Aikaisen perunan jälkeen saa samana vuonna, kynnön jälkeen, viljellä vain syysvehnää tai syysruista. Seuraavana vuonna ei saa viljellä sokerijuurista. Käsitellyllä lohkolla saa viljellä perunaa, viljaa tai maissia. Jos kasvusto joudutaan rikkomaan äestämällä, saa Titus WSB:llä käsitellyllä lohkolla viljellä vain perunaa tai maissia.

Hedelmäpuiden, marjapensaiden ja vadelmakasvustojen alustoilta, mansikkaviljelyksiltä, puuvartisten koristekasvien taimistoista ja istutuksilta rikkakasvien torjuntaan

 • Gallery

Käsittelyä seuraavana kasvukautena ei voi viljellä juurikasta. Käsittelyä seuraavana kasvukautena voi samalla lohkolla viljellä viljaa tai muita heinäkasveja vasta kynnön jälkeen. Sitä seuraavana kasvukautena viljelykasvien valinnassa ei ole rajoituksia.