Ajankohtaista

HUOMIOITAVA VILJELYKIERROSSA

Huomioi esikasvilla käytetyt kasvinsuojeluaineet, kun viljelet seuraavaksi sokerijuurikasta

 

Viljoilla käytetyt valmisteet

  • Ally 50 ST, ISOMEXX, Monitor, Mustang Forte: Sokerijuurikasta ei saa viljellä lohkolla seuraavana vuonna käsittelystä.
  • Tombo, Lancelot: Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 14 kk käsittelyn jälkeen. 
  • Ally Class 50 WG, CDQ SX, Express Gold SX: Sokerijuurikasta saa viljellä käsitellyllä lohkolla aikaisintaan 18 kuukauden kuluttua käsittelystä.

 

Öljykasveilla käytetyt valmisteet

  • Butisan Top: Mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Butisan Top- valmistetta on käytetty elokuun aikana, voidaan valinnainen kasvi, ei kuitenkaan sokeri- tai punajuurikas, kylvää keväällä normaalin maanmuokkauksen jälkeen.
  • Butisan S: Jos uudelleen kylvö samana keväänä, kun Butisan S on käytetty, sokerijuurikasta ei saa viljellä. Samana keväänä, kun Butisan S on käytetty, voidaan kylvää kaalikasveja tai istuttaa perunoita. 
  • Cloud: Mikäli syysöljykasvit ovat tuhoutuneet talven aikana ja Cloud -valmistetta on käytetty syksyn aikana, sokerijuurikasta ei voida kylvää lohkolle seuraavana keväänä

 

Clearfield-öljykasveilla käytetyt valmisteet

Clearfield-tuotantomenetelmää ei suositella samoille lohkoille samaan kiertoon kuin sokerijuurikas. Clearfield-jääntikasveja ei saa torjuttua millään Suomessa rekisterissä olevalla sokerijuurikkaan rikkakasviaineella. Mahdolliset jääntikasvit voidaan poistaa viljoilta seuraavana kasvukautena esim. fenoksihapoilla (MCPA/TRIO).

  • Clamox: Sokerijuurikasta voidaan viljellä samalla lohkolla 2 vuoden kuluttua käsittelystä.
  • Clevaro: Sokerijuurikasta voidaan viljellä samalla lohkolla 2 vuoden kuluttua käsittelystä. Kasvuston perustamisen epäonnistuessa, voidaan heti Cleravo käsittelyn jälkeen uudelleen kylvää Clearfield-lajikkeita, hernettä tai maissia.

 

Perunalla käytetyt valmisteet

  • Titus WSB: Seuraavana vuonna lohkolla ei saa viljellä sokerijuurikasta. Aikaisen perunan jälkeen saa samana vuonna, kynnön jälkeen, viljellä vain syysvehnää tai syysruista. Käsitellyllä lohkolla saa viljellä perunaa, viljaa tai maissia. Jos kasvusto joudutaan rikkomaan äestämällä, saa Titus WSB:llä käsitellyllä lohkolla viljellä vain perunaa tai maissia.

 

Hedelmäpuiden, marjapensaiden ja vadelmakasvustojen alustoilta, mansikkaviljelyksiltä, puuvartisten koristekasvien taimistoista ja istutuksilta 

  • Gallery: Käsittelyä seuraavana kasvukautena voi samalla lohkolla viljellä viljaa tai muita heinäkasveja vasta kynnön jälkeen. Sitä seuraavana kasvukautena viljelykasvien valinnassa ei ole rajoituksia.