SJT – Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus

SOKERIJUURIKKAAN
TUTKIMUSKESKUS

 

Sokerijuurikkaan siemenen eri peittausten ja Conviso Onen käytön jälkeen sallitut viljelykasvit vuonna 2022

On tärkeää huomioida seuraavan vuoden viljelykierron viljelykasvivalintaa suunnitellessa, mikä peittaus sokerijuurikkaan siemenissä on ollut ja oletko käyttänyt Conviso One -rikkakasvien torjunta-ainetta samalla alalla.

Sokerijuurikkaan siemenen kylvöön käytettyjen Cruiser ja Gaucho –peittausaineiden poikkeusluvan ehdoissa on määritetty, että pölyttäjiä houkuttelevia viljelykasveja ei saa kylvää samalle alalle seuraavana vuonna. Force-peittausaine ei kuulu poikkeusluvan piiriin, joten rajoitukset eivät koske sitä (taulukko 1).

Taulukko 1. Eri peittausten aiheuttamat rajoitukset viljelykasvilajin suhteen vuonna 2022.

Lajike 2021

Peittaus 2021

Rajoitukset vuoden 2022 kasvilajin suhteen

Fortnox

Force

Ei ole rajoituksia

Muut perinteiset markkinalajikkeet

Cruiser tai Gaucho

Ei saa kylvää pölyttäjiä huokuttelevia kasveja samalle alalle

Conviso Smart markkinalajikkeet

Cruiser

Ei saa kylvää pölyttäjiä huokuttelevia kasveja samalle alalle (huom. Conviso One kasvinsuojeluaine rajoittaa kasvilajeja, katso tarkempi listaus alta)

 

 

Taulukko 2. Viljelykasvit, joita SAA VILJELLÄ sokerijuurikkaan jälkeen samalla alalla vuonna 2022, kun juurikkaan peittauksessa käytetty Cruiser tai Gaucho vuonna 2021.

Viljat

Heinäkasvit

Juurikasvit

Muut viljelykasvit

Ohra

Timotei

Sokerijuurikas

Herne

Kaura

Nadat

Punajuuri

Maissi

Vehnä

Raiheinät

Porkkana

Purjo

Ruis

Koiranheinä

Lanttu

Kaalit

Ruisvehnä

Ruokohelpi

Nauris

Kumina

Syysvehnä

 

Peruna

 

Spelttivehnä

 

Sipuli

 
   

Juuriselleri

 

 

 

 

Taulukko 3.  Viljelykasvit, joita EI SAA VILJELLÄ sokerijuurikkaan jälkeen samalla alalla vuonna 2022, kun juurikkaan peittauksessa käytetty Cruiser tai Gaucho vuonna 2021.

Saneerauskasvit

Öljykasvit/

kuitukasvit

Hernekasvit

Muut viljelykasvit

Marjakasvit

Öljyretikka

Rypsi

Pavut

Hunajakukka

Mansikka

Sinappi

Rapsi

Härkäpapu

Auringonkukka

Mesimarja

Muokkausretiisi

Sinappi

Lupiinit

Tattari

Vadelma

Samettikukka

Camelina

Virnat

Avomaan kurkku

 

Niiden seokset

Pellava

Vuohenherne

Kurpitsat

 
 

Hamppu

Linssi

   
   

Apilat

   
   

Mailaset

   
   

Mesikät

   

 

 

Conviso Smart –viljelymenetelmä

Conviso Smart-viljelymenetelmässä käytettävä rikkakasvien torjunta-aine Conviso One rajaa seuraavan vuoden viljelykasvivalikoimaa peittausainerajoitusta voimakkaammin ja molempia ehtoja tulee noudattaa (Taulukko 4).

Lisäksi pelto on kynnettävä Smart-sokerijuurikkaan jälkeen ennen seuraavan kasvin kylvöä syksyllä tai keväällä vähintään 20 cm syvyyteen.

Vuonna 2021 myynnissä olleet Smart lajikkeet olivat peitattu neonikotinoidilla (Cruiser), jonka vuoksi ei saa kylvää pölyttäjiä houkuttelevia kasveja (kuten härkäpapu) samalle alalle vuonna 2022 (taulukko 4). Jos olet kylvänyt viime kesänä vuonna 2020 ostettua Smart KWS siementä, joka oli Force-peitattu, on sallittua kylvää härkäpapua tänä vuonna kyseiselle alalle.


Taulukko 4. Sallitut viljelykasvit Smart-sokerijuurikkaan jälkeen vuonna 2022 samalla alalla. Cruiser-peittauksen vuoksi ei saa samalle alalle kylvää härkäpapua, koska se houkuttelee pölyttäviä hyönteisiä.  

Lajike 2021

Peittaus 2021

Sallitut kasvilajit vuonna 2022

Smart Renja KWS

Cruiser

Syys- ja kevätvehnä

Härkäpapu (syynä peittaus)

Ohra*

Smart -sokerijuurikas**

 Smart Hopper

Cruiser

Syys- ja kevätvehnä

Härkäpapu (syynä peittaus)

Ohra*

Smart -sokerijuurikas**

 

 

Varovaisuuslauselmat ohralle ja Smart-sokerijuurikkaalle

 

*Ohran kylvöön liittyen: Tietyissä olosuhteissa (esim. kuivuus, kylmä sää, korkea maan pH (>7), raskas maalaji, alhainen mikrobiologinen maan aktiivisuus) tehoaineiden hajoaminen voi hidastua, tällöin olisi tehtävä ohran itävyystesti ruukussa, jossa maalajina käytetään maata, jossa on edellisenä vuonna viljelty Smart -juurikasta ja tarkoitus olisi tulevana kasvukautena viljellä ohraa.

Ohran itävyystesti

Tarvittavat maanäytteet otetaan pellolta, joka on maalajiltaan samantyyppinen kuin testattava pelto, mutta jossa ei ole kasvanut Smart -sokerijuurikasta edellisenä vuonna.

  • Puhdista maa hyvin, laita maata 2–4 ruukkuun, joiden halkaisija olisi 15-20 cm.
  • Ota vastaavat näytteet testipellolta, useasta kohtaa normaalilta kylvösyvyydeltä, sekoita maa ja laita 4-6 ruukkuun, joiden halkaisija on 15-20 cm.
  • Laita 100 siementä itämään per testi, ja jos huomaat itävyydessä ongelmia, harkitse muun kasvilajin kylvöä pellolla, jossa Smart-sokerijuurikasta oli edellisenä kasvukautena.

** Smart sokerijuurikas: Monipuolista viljelykiertoa tulisi noudattaa integroidun rikkakasvien hallinnan puitteissa, jotta ehkäistään resistenttien rikkakasvikantojen syntyminen pellolla. Jos Smart- sokerijuurikas kylvetään perättäisinä vuosina samalle lohkolle, tulee rikkakasvien torjunnassa käyttää tankkiseoksessa mukana toista tehoaineryhmän valmistetta.