Kukkavarret ja villijuurikas
Villijuurikas: Villijuurikas on esiintyessään haastava rikkakasvi sokerijuurikaspelloilla. Villijuurikkaita syntyy jos sokerijuurikkaan kukkavarsia ei poista, ja ne ehtivät tuottamaan itämiskykyisiä siemeniä, joista kasvaa villijuurikkaita seuraavan vuonna. Tämän vuoksi sokerijuurikkaan kukkavarret on poistettava sokerijuurikaspelloilta. Villijuurikkaat erottaa kylvetyistä juurikkaista siitä, että ne kasvat myös hajallaan riviväleissä.
Kukkavarsien muodostus: Sokerijuurikas on kaksivuotinen kasvi, joka ensimmäisenä vuonna kasvattaa varastojuuren ja toisena tuottaa siemeniä. Sokerijuurikas voi kuitenkin muodostaa kukkavarren jo ensimmäisenä vuonna (Kuva 1). Herkkyys kukkavarren muodostamiseen sokerijuurikkaalla on geneettistä, mutta sen lisäksi ympäristötekijät, etenkin alhainen lämpötila, virittävät juurikkaan kukintaan. Esimerkiksi kylmä ajanjakso keväällä kylvöjen jälkeen voi lisätä kukkavarsien muodostusta myöhemmin kesällä.
Kukkavarsien poisto: Yksittäiset kukkavarret on perattava käsin joka kasvukausi. Kukkavarsien varalta juurikaspelto on käytävä läpi useamman kerran kesän aikana. Kukkavarren muodostanut juurikas voidaan joko kitkeä juurineen tai jos tämä ei onnistu kukkavarsi tulisi katkaistava hiukan maanpinnan alapuolelta, sillä muuten kukkavarsi uusiutuu varren tyvellä olevista silmuista. Kukkavarsia kannattaa käsitellä kuin hukkakauraa. Niitä ei kannata jättää pellolle tuleentumaan ja levittämään siemeniä, vaan ne pitää poistaa pelloilta ja hävittää asianmukaisesti.
Villijuurikkaiden poisto: Villijuurikkaan kohdalla toimintatapa on sama kuin kukkavarsien. Yksittäiset villijuurikkaat kannattaa poistaa käsin ja jos ne ovat päässeet leviämään, suuremmat alueet voi harata ja rivit perata käsin.
Villijuurikkaiden kemiallinen torjunta: Tavanomaisten lajikkeiden aiheuttamaa villijuurikasongelmaa voi helpottaa viljelmällä Conviso Smart -lajikkeita, sillä Conviso One kasvinsuojeluaine tehoaa tavanomaisten lajikkeiden villijuurikkaisiin. Kuitenkin on kiinnitettävä erityishuomiota Smart lajikkeiden villijuurikkaiden kitkentään, sillä ne ovat hyvin hankalia levitessään ja pahasti saastuttamat peltolohkot on parasta ottaa pois juurikkaanviljelystä. Viljelykierto helpottaa tilannetta.
Kukkavarret ja lajikkeet: Vaikka sokerijuurikkaasta on pyritty jalostamaan pois ominaisuus muodostaa kukkavarsia, sitä esiintyy lajikkeissa jonkin verran. Suomeen valitaan lajikkeita, joiden kukkavarsiherkkyys on mahdollisimman alhainen. Lajikekokeista seurataan myös kukkavarsien muodostusta lajikekohtaisesti.
Kuva 1. Sokerijuurikkaan muodostama kukkavarsi.