SJT – Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus

SOKERIJUURIKKAAN
TUTKIMUSKESKUS

Suomessa esiintyviä juurikkaan kasvitauteja

Tarkista aina ajankohtaiset sallitut kasvinsuojeluaineet ja niiden käyttöohjeet Kemidigistä https://www.kemidigi.fi/

Ramularia

Ensimmäiset Ramularia beticola-sienen aiheuttamat tautilaikut ilmestyvät juurikkaan lehtiin heinäkuun lopulla – elokuun alkupuolella. Ramularia-riski on suuri, jos heinäkuun loppu ja elokuun alku ovat sateisia ja sää on melko lämmin. Tautilaikut ovat ruskeareunaisia, keskeltä harmaita ja epäsäännöllisen muotoisia pyöreitä laikkuja. Kasvusto on ruiskutettava heti ensimmäisten näkyvien oireiden (laikkujen) ilmestyessä kasvustoon ja viimeistään elokuun puolivälissä. Voimakkaassa tautipaineessa ja herkillä lajikkeilla suositellaan uusintaruiskutusta 2–3 viikon kuluttua. Myöhäisissä ruiskutuksissa kannattaa ottaa huomioon valmisteen varoajan pituus.

RAMULARIA1

Härmä

Härmä (Erysphire betae-sieni) ja ruoste (Uromyces betae-sieni) voivat esiintyvät loppukesästä, jos sää on sateinen ja lämmin sekä on yökastetta.  Samat valmisteet on hyväksytty myös härmän ja ruosteen torjuntaan sokerijuurikkaalla.

Ruoste

ruoste