SJT – Sokerijuurikkaan tutkimuskeskus

SOKERIJUURIKKAAN
TUTKIMUSKESKUS

Tukes on myöntänyt poikkeusluvan kylvää Buteo Start FS 480 -valmisteella peitattua sokerijuurikkaan siementä keväällä 2024.

Tukes on käsitellyt poikkeuslupahakemuksen ja myöntänyt sen pohjalta poikkeusluvan Buteo Start -valmisteella peitatun sokerijuurikkaan siemenen kylvöön 20.2.-19.6.2024 väliselle ajalle.

Buteo-valmistetta on testattu SjT:n kokeissa jo useampina kasvukausina, ja sillä on hyvä teho juurikaskirpan, peltoluteen ja juurikaskärpäsen vioituksia vastaan. Vastausta Buteon varsinaiseen rekisteröintiin sokerijuurikkaalle vielä odotetaan, ja poikkeuslupaa haettiin käyttöluvan turvaamiseksi keväällä 2024.

Buteo-valmisteen käytöllä on rajoitus, jonka mukaan valmisteella peitattua sokerijuurikkaan siementä saa kylvää joka kolmas vuosi samalle lohkolle jäämien muodostumisen minimoimiseksi. Lisäksi valmisteella on pohjavesirajoitus. Keväällä 2024 pohjavesialueilla on käytettävissä Force-valmisteella peitattu kylvösiemen.